Gymnázium a Střední průmyslová škola elektrotechniky a informatiky,
Frenštát pod Radhoštěm je
příspěvkovou organizací zřizovanou Moravskoslezským krajem
Ve dnech 24. 4. – 5. 5. 2022 se dvanáct studentů naší školy zúčastnilo partnerské návštěvy střední školy Fjölbrautaskóli Snæfellingar v městečku Grundarfjörðurna na Islandu. Tato návštěva byla hrazena z projektu Vzdělávání fondů EHP, které jsou financované Islandem, Lichtenštejnskem a Norskem. Náš projekt EHP-CZ-MOP-3-008 s názvem Food for Thought se zaměřuje na konzumaci zdravých potravin s ohledem na podporu lokálně pěstovaných farmářských produktů a zachování místní potravinové kultury. Za cíl si klade také vzájemné poznání obou kultur a jejich hodnot prostřednictvím recipročních návštěv. Studenti mohou být ubytováni v rodinách s cílem poznat tak zahraniční zemi a její kulturu o něco více.
Osobní přivítání ředitelkou školy Hrafnhildur Hallvarðsdóttir a koordinátorkou projektu Sólrún Guðjónsdóttir zahájilo devítidenní pracovní program vzájemného poznávání, komunikace v angličtině a navazování přátelství. Program nabídnutý touto střední školou byl velmi bohatý a pro studenty a jejich pedagogický doprovod velmi zajímavý. Hned první den jsme hledali shody a odlišnosti vzdělávání v obou zúčastněných školách. Vzhledem k tomu, že naše partnerská škola je školu experimentální, tzn., že se liší od standardních středních škol i na samotném Islandu, mnoho společného jsme nenašli. Studenti například nepoužívají učebnice, v naprosté většině předmětů převládá projektová výuka a žáci pro komunikaci a odevzdávání úkolů používají platformu Moodle. Většina výuky všech tříd probíhá ve společném prostoru s ohledem a respektem vůči jiným studujícím skupinkám. Školní týden začíná pondělím a končí ve čtvrtek. Pátek je určen pro dokončování a odevzdávání úkolů. Žáci jsou průběžně hodnoceni, ale jejich studium není zakončeno maturitní zkouškou. Na vysoké školy jsou přijímáni dle jejich úspěchů na střední škole. Vzhledem k velké vzdálenosti žáků od školy část studentů studuje po většinu času online.
Island nás uchvátil svými krásami. Viděli jsme nádherné gejzíry, světoznámé vodopády a sirná kouřící pole. Na lodi jsme se vydali objevovat záliv Breiðafjörður s jeho rychlými mořskými proudy a unikátní ptačí kulturou. Nechyběla ochutnávka čerstvě ulovených mořských plodů. Při plavbě z Ólafsvíku jsme si užili pozorování velryb a kosatek v jedinečné krajině na pobřeží poloostrova Snaefellsnes, navíc s výhledem na velkolepý ledovec Snaefellsjökull. Při návštěvě farmy pana Bjarnasona jsme ochutnali specialitu hákarl – fermentované žraločí maso. Hákarl se vyznačuje silným zápachem připomínajícím čpavek a chutí připomínající uleželý sýr. Má opravdu specifickou chuť, a proto byl pro nás poživatelný jen v malém množství a jen spolu s žitným chlebem. Zkoušeli jsme i různá islandská jídla, včetně populárního koňského masa. Na vlastní oči jsme se mohli přesvědčit, že i na Islandu se dá ve sklenících něco vypěstovat, např. salát a okrasné květiny. Ohromovaly nás vysoké ceny potravin a rozmařilé plýtvání horkou vodou, která zde neteče jen z kohoutků, ale slouží i k levnému vyhřívání domácností. Termální voda a vyhřívané venkovní bazény byly naší oblíbenou odpolední aktivitou. Na závěr jsme nemohli vynechat ikonickou Modrou lagunu s přírodní horkou vodou neobvyklé modré barvy a chemického složení. A protože je Island známý svou vulkanickou činností, odměnil nás na konci naší cesty malým nočním zemětřesením. Poslední noc v Reykjaviku nás probudilo krátké otřásání nábytku včetně postelí, na kterých jsme spali.
Už se nemůžeme dočkat, až se v září setkáme – tentokrát v naší škole. Pro naše partnery připravujeme zajímavý program, včetně ochutnávky našich domácích jídel a farmářských produktů.
Mgr. Romana Petrová
Za obsah článku ručí výhradně autor. (fotografie z akce naleznete zde)